Co by měl každý vědět o GDPR?

Otázka na právníka - Blog -Články z právní oblasti
Ilustrační obrázek pro článek Co by měl každý vědět o GDPR?
autor: Otázka na právníka, 6 Mar, 2018
Co by měl každý vědět o GDPR?

Dne 25. května 2018 nabude účinnosti nové nařízení Evropského parlamentu a Rady 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, nazývané také jako „GDPR“. Ačkoliv jsem toto nařízení hned v úvodu označila jako „nové“, o jeho novosti lze polemizovat. 

Stíháte GDPR ?


Nařízení GDPR je totiž platné už od 24. května 2016 (nezaměňovat pojem platnost a účinnost) a subjekty, kterým nařízení rozšiřuje povinnosti, měly celé dva roky na to, aby si dané povinnosti splnily a přizpůsobily se jim. Bohužel to mnozí nechali na poslední chvíli a nyní mají obavy, aby vše potřebné do května stihli. 

Rozšíření práv občanů na ochranu osobních údajů


Dá se tvrdit, že se nařízení týká každého z nás. Nařízení zásadním způsobem zpřísňuje pravidla pro správu osobních údajů, přičemž osobním údajem je nově i e-mailová či IP adresa, ale dokonce také cookies aj. GDPR podstatně rozšíří práva subjektům (tedy „obyčejným občanům“), kteří budou mít mimo jiné právo na přístup, výmaz, být zapomenut apod. Nařízení nám poskytuje možnost, jak mít větší přehled o tom, jaké údaje o nás organizace shromažďují, za jakým účelem a především možnost jim vše odepřít a požadovat vymazání. Každý občan bude mí právo vznést námitku proti zpracování jeho osobních údajů

Více povinností pro organizace zpracovávající osobní údaje


Naproti tomu organizace (společnosti, obce, školy, zaměstnavatel apod.) musí provádět správu osobních údajů za přísnějších pravidel z důvodu zajištění větší ochrany soukromí každého z nás. Nově například musí v případě úniku či ohrožení osobních údajů vše nahlásit Úřadu pro ochranu osobních údajů. Některé organizace musí zavést pozici tzv., pověřence, který bude dohlížet na dodržování všech předpisů. Za porušení povinností hrozí organizacícm pokuta až 20.000.000 € nebo 4 % ročního celosvětového obratu. Nařízení bude od 25. května účinné v celé Evropské unii. 


Autor: Natálie Ivanovská

Autor článku

Otázka na právníka

Inovativní nástroj pro advokáty a uživatele k řešení právních záležitostí on-line. Usnadňuje a zefektivňuje kontakt a komunikaci uživatelů (občanů, podnikatelů a firem) s advokáty a AK.

Další podobné články

Může si obec sama pro sebe stanovit pravidla, kdy může porušovat noční klid?

Všichni to znají, noční klid platí od 22:00 do 6:00. Obec však může obecně závaznou vyhláškou…
Otázka na právníka, 29 Jun, 2016

Může si v České republice registrovaný partner osvojit dítě?

Před Ústavní soud České republiky se dostalo ožehavé téma osvojení dítěte osobou, která žije v …
Otázka na právníka, 6 Jul, 2016

S nabytím zletilosti přichází dluhy za popelnice i za mobil

Veřejná ochránkyně práv řeší situace, kdy na čerstvě zletilé osoby přijde exekuce. Důvodem je dluh,…
Otázka na právníka, 8 Jul, 2016

Máte nárok na vrácení plné ceny zájezdu při úpadku cestovní kanceláře?

 Ústavní soud v nálezu ze dne 14. června 2016 potvrdil, že nelze použít omezení…
Otázka na právníka, 14 Jul, 2016

Vyhledat další články

Jste advokát?
...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
zavřít