Poplatok za ochranu osobných údajov?

Otázka na právnika - Blog -Články z právnej oblasti
Poraďte sa s advokátom
Potrebujete právne zastúpenie?
Telefonická konzultácia s advokátom
Ilustrační obrázek pro článek Poplatok za ochranu osobných údajov?
autor: Otázka na právnika, 12 Jul, 2018
Poplatok za ochranu osobných údajov?

Prevádzkovateľ nesmie podmieňovať poskytnutie primeranej úrovne ochrany osobných údajov dotknutých osôb úhradou poplatku.  Niektorí správcovia bytových družstiev totiž začali účtovať v zálohových platbách za služby spojené s užívaním bytu poplatok s názvom „poplatok za ochranu osobných údajov“. Úrad na ochranu osobných údajov však v reakcii na túto praktiku upozornil, že prevádzkovateľ nesmie podmieniť poskytnutie primeranej úrovne ochrany osobných údajov úhradou poplatku. 

Čo hovorí zákon a nariadenie?


Zákon o ochrane osobných údajov a ani všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov neupravujú povinnosť alebo oprávnenie prevádzkovateľa žiadať úhradu nákladov za spracúvanie osobných údajov dotknutej osoby. Z daného zákona a ani z nariadenia „nevyplývajú pre prevádzkovateľa také povinnosti, ktoré by mali priamy vplyv na finančný rozpočet prevádzkovateľa, a preto účtovanie akýchkoľvek poplatkov prevádzkovateľa vo vzťahu k dotknutej osobe za spracúvanie jej osobných údajov je nedôvodné.“ 

Prevádzkovateľovi hrozí pokuta


Prevádzkovateľ musí chrániť osobné údaje dotknutých osôb na základe zákonnej povinnosti a nesmie podmieňovať poskytnutie primeranej úrovne ochrany osobných údajov úhradou poplatku


Ak teda prevádzkovateľ nebude poskytovať primeranú úroveň ochrany osobných údajov z dôvodu, že nebol uhradený „poplatok za ochranu osobných údajov“, porušuje zákon o ochrane osobných údajov a Úrad na ochranu osobných údajov mu môže uložiť pokutu podľa ustanovenia § 104 ods. 1, 2 daného zákona. 

„Zmluva by bola v časti zbavenia sa zodpovednosti prevádzkovateľa poskytovať primeranú úroveň ochrany osobných údajov dotknutej osobe NEPLATNÁ. Prevádzkovateľ sa zodpovednosti podľa nového zákona chrániť osobné údaje dotknutých osôb zmluvnými dojednaniami zbaviť nemôže.“ 


Zdroj:

Viď POPLATOK ZA OCHRANU OSOBNÝCH ÚDAJOV v zálohových platbách spojených s užívaním bytov. Úrad na ochranu osobných údajov [online]. © 2018 Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky [cit. 10. 7. 2018]. Dostupné z www: https://dataprotection.gov.sk/uoou/sk/content/poplatok-za-ochranu-osobnych-udajov-v-zalohovych-platbach-spojenych-s-uzivanim-bytov.  

Autor článku

Otázka na právnika

Inovatívny nástroj pre advokátov a užívateľov k riešeniu právnych záležitostí on-line. Uľahčuje a zefektívnňuje kontakt a komunikáciu užívateľov (občanov, podnikateľov a firiem) s advokátmi a AK.

Ďalšie podobné články

Čo je nové v oblasti pracovného práva od 1.1.2015 ?

Prinášame vám prehľad najdôležitejších zmien v pracovnom práve účinných v roku 2015. 
Otázka na právnika, 21 Jan, 2015

Novinky v legislatíve v r. 2015 - registračné pokladnice pre advokátov?

Novelou zákona č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice sa zavádza…
Otázka na právnika, 26 Jan, 2015

Zmeny v legislatíve 2015 | Dane

Čo je nové v oblasti daňového práva v r. 2015?
Otázka na právnika, 23 Jan, 2015

Zmeny v legislatíve od 1.1.2015 | Príjem študentov do 200 eur bez odvodov

Čo je nové v oblasti zdravotných a sociálnych odvodov v r. 2015?
Otázka na právnika, 23 Jan, 2015

Vyhľadať ďalšie články

Ste advokát?
...
Tieto webové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti súbory cookie. Informácie o tom, ako tieto webové stránky používate, sú zdieľané so spoločnosťou Google. Používaním týchto webových stránok súhlasíte s použitím súborov cookie.
zatvoriť