Národná rada SR schválila nový zákon o ochrane osobných údajov

Otázka na právnika - Blog -Články z právnej oblasti
Poraďte sa s advokátom
Potrebujete právne zastúpenie?
Telefonická konzultácia s advokátom
Ilustrační obrázek pro článek Národná rada SR schválila nový zákon o ochrane osobných údajov
autor: Otázka na právnika, 4 Dec, 2017
Národná rada SR schválila nový zákon o ochrane osobných údajov

Národná rada SR schválila na svojej 23. schôdzi v stredu 29. 11. 2017 nový zákon o ochrane osobných údajov. V treťom čítaní hlasovalo za zákon 78 poslancov z 135 hlasujúcich. Účelom nového zákona je dosiahnuť súlad s Nariadením Európskeho parlamentu a rady (EÚ) č. 2016/679 z 29. 4. 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov. 

Čo prinesie nový zákon? 


Nový zákon výslovne stanovuje, že súhlas osoby, ktorej informácie majú byť spracovávané, musí byť jasne oddeliteľný od iných podmienok a dojednaní


Súhlas dotknutej osoby môže byť kedykoľvek odvolaný bez uvedenia dôvodu


Mladistvý do 16 rokov môžu dať súhlas na spracovanie osobných údajov v súvislosti s ponukou služieb informačnej spoločnosti len so súhlasom zákonných zástupcov

Dotknutým osobám zákon garantuje aj ďalšie práva:


• právo na prístup k spracovávaným osobným údajom, vrátane práva na kópie údajov, 

• právo na zabudnutie, 

• právo na obmedzenie spracúvania, 

• právo na prenosnosť údajov. 

Povinnosť prevádzkovateľov oznamovať zistené porušenie ochrany osobných údajov


Novým zákonom sa stanovuje nová povinnosť - oznamovať zistené a preukázané porušenie ochrany osobných údajov zo strany prevádzkovateľov

Zákon prinesie aj zvýšenie maximálnej výšky pokuty, ktoré môže Úrad na ochranu osobných údajov za porušenie zákona uložiť (až 20.000.000€ alebo 4 % celkového svetového ročného obratu). 


Bližšie informácie o právach garantovaných Nariadením č. 2016/679, z ktorého vychádza aj nový zákon o ochrane osobných údajov, je možné nájsť napr. v článku na tomto portále pod názvom Nové európske pravidlá ochrany osobných údajov - GDPR .



Autor článku

Otázka na právnika

Inovatívny nástroj pre advokátov a užívateľov k riešeniu právnych záležitostí on-line. Uľahčuje a zefektívnňuje kontakt a komunikáciu užívateľov (občanov, podnikateľov a firiem) s advokátmi a AK.

Ďalšie podobné články

Čo je nové v oblasti pracovného práva od 1.1.2015 ?

Prinášame vám prehľad najdôležitejších zmien v pracovnom práve účinných v roku 2015. 
Otázka na právnika, 21 Jan, 2015

Novinky v legislatíve v r. 2015 - registračné pokladnice pre advokátov?

Novelou zákona č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice sa zavádza…
Otázka na právnika, 26 Jan, 2015

Zmeny v legislatíve 2015 | Dane

Čo je nové v oblasti daňového práva v r. 2015?
Otázka na právnika, 23 Jan, 2015

Zmeny v legislatíve od 1.1.2015 | Príjem študentov do 200 eur bez odvodov

Čo je nové v oblasti zdravotných a sociálnych odvodov v r. 2015?
Otázka na právnika, 23 Jan, 2015

Vyhľadať ďalšie články

Ste advokát?
...
Tieto webové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti súbory cookie. Informácie o tom, ako tieto webové stránky používate, sú zdieľané so spoločnosťou Google. Používaním týchto webových stránok súhlasíte s použitím súborov cookie.
zatvoriť