Mediace není meditace

Blog s články z právní oblasti
Ilustrační obrázek pro článek Mediace není meditace
autor: Otázka na právníka, 24 May, 2017
Mediace není meditace

Řešíte spor, ale zdráháte se přistoupit k soudnímu řešení, říkáte si, že by bylo lepší se dohodnout? V tom případě jste ideálním klientem zapsaného mediátora. U mediátora totiž nemůžete prohrát! 

Co je mediace? 

Mediace je mimosoudním řešením sporu prostřednictvím jednoho či více mediátorů, směřujícím k dosažení smírného řešení konfliktu uzavřením mediační dohody. Právní rámec mediace jako takové upravuje zákon č. 202/2012 Sb., zákon o mediaci


Kdo je mediátorem? 


V právním pojetí je mediátorem osoba nezávislá na stranách konfliktu, která v rámci mediace těmto sporným stranám pomáhá dosáhnout smírného řešení sporu. Jinými slovy, mediátor sporným stranám pomáhá nalézat řešení, které bude pro každou z nich výhodným

Výsledkem úspěšné mediace je tak smírné řešení sporu, k němuž strany konfliktu dospěly dohodou. 


Jaké právní účinky jsou s mediací spojeny?


Významné hmotněprávní účinky jsou spojeny se samotným okamžikem zahájení mediace, která je zahájena uzavřením dohody o provedení mediace. Právě tímto okamžikem dochází ke stavení promlčecích a prekluzivních lhůt. Běh těchto lhůt pak pokračuje okamžikem ukončení mediace. Další významný hmotněprávní účinek mediace se pojí s mediační dohodou. Mediační dohoda je ideálním výsledkem celého procesu mediace a v podobě notářského zápisu nebo soudního smíru schváleného soudem může být vykonatelná. 


Kdy využít služeb mediátora? 


Přestože se mediace jeví jako ideální způsob řešení konfliktů, ne v každé situaci ji lze účinně využít. Meditace se hodí pouze pro spory, jejichž strany jsou ochotny spolu komunikovat a jsou ochotny se na řešení konfliktu dohodnout. Typicky lze mediaci využít v obchodních, sousedských, rodinných či pracovních vztazích. Nejsou ovšem vyloučeny i konfliktní vztahy z jiných oblastí lidského života. 


A jaké jsou výhody mediace? 


Na rozdíl od soudního řešení sporu můžete z úspěšné mediace vyjít pouze jako vítěz. Mediace šetří peníze, které během soudních tahanic nenávratně mizí z peněženky, šetří léta strávená čekáním na konečný verdikt soudu a v neposlední řadě, chrání mezilidské vztahy, které často zůstávají soudními přemi fatálně narušeny. 

Autor článku

Otázka na právníka

Inovativní nástroj pro advokáty a uživatele k řešení právních záležitostí on-line. Usnadňuje a zefektivňuje kontakt a komunikaci uživatelů (občanů, podnikatelů a firem) s advokáty a AK.

Další podobné články

Může si obec sama pro sebe stanovit pravidla, kdy může porušovat noční klid?

Všichni to znají, noční klid platí od 22:00 do 6:00. Obec však může obecně závaznou vyhláškou…
Otázka na právníka, 29 Jun, 2016

Může si v České republice registrovaný partner osvojit dítě?

Před Ústavní soud České republiky se dostalo ožehavé téma osvojení dítěte osobou, která žije v …
Otázka na právníka, 6 Jul, 2016

S nabytím zletilosti přichází dluhy za popelnice i za mobil

Veřejná ochránkyně práv řeší situace, kdy na čerstvě zletilé osoby přijde exekuce. Důvodem je dluh,…
Otázka na právníka, 8 Jul, 2016

Máte nárok na vrácení plné ceny zájezdu při úpadku cestovní kanceláře?

 Ústavní soud v nálezu ze dne 14. června 2016 potvrdil, že nelze použít omezení…
Otázka na právníka, 14 Jul, 2016

Vyhledat další články

PREZENTACE ADVOKÁTNÍCH KANCELÁŘÍ
Právní konzultace
Telefonická konzultace
Poptávka právní služby
...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
zavřít